Ligestillet barsel er en realitet i Danmark. Da klokken slog midnat natten til tirsdag, trådte den barselslov i kraft, som et politisk flertal blev enige om i marts 2022.
”Vi skriver historie! Fra tirsdag vil mænd og kvinder være ligestillet, når vi taler afholdelse af barsel. Vi har talt om egne rettigheder til barsel til far i årtier. Nu bliver det endelig til virkelighed. Det er både godt for ligestillingen, for fædrenes forhold til deres børn og ja, hele familien” siger Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation(FH), i en pressemeddelelse.
Ordningen fungerer i store træk sådan, at hver forælder har ret til 11 ugers øremærket barsel og 13 uger, som kan overføres til den anden part. Det betyder i praksis, at en far eller medmor har ret til at holde mindst 11 ugers barsel, og at den barsel bortfalder, hvis den ikke bliver holdt.
Erfaringer fra udlandet viser nemlig, at langt de fleste mænd vil benytte deres barsel, når den er øremærket. Og det er ikke kun godt for mændene, men også for ligestillingen på arbejdsmarkedet.
”I de seneste mange år har kvinderne holdt 90 procent af barslen, og det er gået ud over deres løn og muligheder. En ligestillet barselsmodel vil nu kunne medvirke til, at kvinderne ikke i lige så høj grad bliver distanceret på arbejdsmarkedet,” siger Lizette Risgaard.
Arbejdet med at lave en ny barselslov begyndte for alvor i efteråret sidste år, da FH sammen med Dansk Arbejdsgiverforening (DA) blev enige om en model. Med kun få ændringer er det den, politikerne har vedtaget.
”Det er godt og rigtigt, når arbejdsmarkedets parter samarbejder om at finde de bedste løsninger, og at Christiansborg så lytter til os. Det er en stor sejr for den danske model, at vi nu har en barselslov, både arbejdsgiverne og fagbevægelsen er stolte af,” siger Lizette Risgaard.